Parijse collectie modefoto’s even te zien in Huis Marseille (Amsterdam)

Op uitnodiging van Huis Marseille wordt tot en met 8 maart een selectie vintage fotografie uit het Parijse modemuseum Palais Galliera in Amsterdam getoond. Het betreft modefoto’s en -tijdschriften die gewoonlijk verborgen blijven in de archieven van het Franse instituut. 

De tentoonstelling bevat werk van belangrijke pioniers van de modefotografie tussen 1900 en 1969. De beelden laten zien hoe het lichaam van de vrouw door de jaren heen steeds meer vrijheid krijgt (zie onder). Van statische houdingen en verhuld in lange jurken naar sportend, zonnebadend of simpelweg lachend en bewegend op straat.

Verder ontwikkelt de fotografie zich van zwart-wit tot kleur. Ook het gebied waar fotografen de beelden schieten, breidt zich enorm uit door de opkomst van het toerisme.

© Monsieur Plusfours 2020, foto’s: Palais Galliera

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

De modefotografie ontstond aan het eind van de 19e eeuw in de studio’s van portretfotografen. Aan het begin van de 20e eeuw begon men met het nabootsen van buitenlocaties in de studio om de kleding in de juiste setting te kunnen tonen. Beeld: De zangeres Nelly Martyl, mantel van luipaardvacht Fourrures Max, Leroy en Schmid. Rond 1910. Ontwikkelgelatinezilverdruk, verrijkt met gouache en aquarel. © Talbot / Galliera / Roger-Viollet

Vervolgens ging men kleding steeds vaker op locatie fotograferen. De renbaan, de badplaats en het bos vormden ideale decors om de laatste mode te laten zien. Statische poses in de studio veranderden in snapshots van bewegende modellen, een voorbode van de catwalk fotografie. Ook daglicht was van groot belang: dit maakte de foto’s levensecht en natuurlijk. Beeld: Dorys, model voor Agnès, bij de races in Longchamp, 1926. © Paul Géniaux / Galliera / Roger-Viollet

De lachende modellen op de spontane foto’s van Jean Moral (1906–1999) weerspiegelen de feministische vrouwen van die tijd: zij stonden midden in de moderniteit en hadden de statische, begrenzende studio achter zich gelaten om de straten over te nemen. Beeld: Ensembles John Wanamaker en Lord & Taylor, New York, 1935. © Jean Moral / Galliera / Roger-Viollet

Begin jaren vijftig werd mode gefotografeerd in verre landen een op zichzelf staande categorie in tijdschriften. De opkomst van het toerisme en de komst van de Boeing brachten de meest exotische bestemmingen dichterbij. Beeld: Model Veruschka, Givenchy jurk voor Adele Simpson, Jantar Mantar, Jaipur, India, 1964. © Henry Clarke / Galliera / Roger-Viollet

Outside Fashion; Modefotografie van de studio naar exotische oorden (1900–1969), Huis Marseille, Museum voor Fotografie, Keizersgracht 401, Amsterdam. T/m 

Lees ook: Palais Galliera in Parijs verandert in permanent modemuseum

© tekst: Monsieur Plusfours 2020

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'