Het najaar is traditioneel hét kookboekenseizoen. Monsieur Plusfours selecteerde zes Franse kookboeken die de komende maanden in de winkels liggen.
Het allermakkelijkste Kerstkookboek
Eerder bespraken we hier Simplissime van Fransman Jean-François Mallet. Want we zijn fan. Mallet was ooit chef-kok, maar fotografeert nu en schrijft kookboeken. Zijn alsmaar uitdijende reeks ‘Allermakkelijkste kookboeken’ is opgebouwd volgens een eenvoudig concept: op de linkerpagina staan steeds de foto’s van de ingrediënten (maximaal zes) plus het recept; rechts een paginagrote foto van het eindresultaat. De recepten zijn supersimpel en door iedereen te maken. In Nederlandse vertaling verschenen al verschillende titels uit deze serie en aan dat rijtje kan nu Het allermakkelijkste Kerstkookboek (verschijnt begin oktober) worden toegevoegd. Dat belooft een stressvrije kerst te worden.
Jean-François Mallet | Het allermakkelijkste Kerstkookboek | Kosmos Uitgevers | ISBN 1 9789021574462 | € 17,50
Provence
In 2016 opende Alex Jackson restaurant Sardine in Londen. Zijn kookboek Provence (verschijnt half september in een Nederlandse vertaling) weerspiegelt de keuken van zijn etablissement. In zijn boek vind je Franse klassiekers als pissaladière, bouillabaise, aligot en clafoutis, maar ook de invloeden uit Italië en Noord-Afrika proef je terug in de typische gerechten uit de Provence. Al deze recepten heeft Alex Jackson geordend naar seizoen. Leuk: elk seizoen sluit hij af met ‘La Grande Bouffe’; een groots meergangenmenu. En nog een pluspunt: Jackson schreef geen ingewikkeld chefskookboek, schrijft recensent Jennifer McLagan van de New York Journal of Books. ‘Jackson likes simple, honest food that relies on good ingredients, not fancy equipment and tortured presentation.’ Kijk, daar houden we van.
Alex Jackson | Provence | ISBN 9789461432186 | Good Cook | € 25,95
Recepten van Alain Passard
De Franse driesterrenkok Alain Passard kookte ooit met veel vlees en vis, maar gooide het roer om. Nu geeft hij in zijn restaurant L’Arpège in Parijs groente de hoofdrol. En daarmee heeft hij een pioniersfunctie vervuld. In Nederland kunnen we nu ook kennismaken met zijn gedachtegoed, want zijn kookboek Recepten van Alain Passard komt begin oktober in een Nederlandse vertaling uit. De recepten variëren van kardinaalrode ui met slahart en ansjovis tot meiraap met citroen en zwarte peper. Passard geeft een toelichting op elk recept, en zelfs aan dranksuggesties heeft hij gedacht. Extra bijzonder: de ‘groentekoning’ maakte ook de bijbehorende illustraties.
Alain Passard | Recepten van Alain Passard | Terra | ISBN 1 9789089898074 | € 24,99
Maison Mari
Met Passard boek is een mooi bruggetje naar Mari Maris gemaakt. Deze Nederlandse kookboekenauteur en groenteboer, woonachtig in Frankrijk, droeg in 2013 namelijk haar Groentebijbel op aan.. Alain Passard. Nu verschijnt eind september van haar hand Maison Mari. Hierin serveert ze menu’s voor ieder weekend van het jaar. De menu’s zijn aangevuld met wijntips én handige mise-en-place lijstjes. En tussen de recepten door vertelt Mari over de totstandkoming van haar eigen Franse restaurant aan huis: Le Jardin des Etoiles. Hier eet je uit Mari’s groentetuin. Wie dus haar gerechten maakt, eet ook een beetje bij de auteur thuis.
Mari Maris | Maison Mari | Carrera | ISBN 1 9789048844869 | € 39,99
Kleine hartige taartjes
Woon je in Amsterdam, dan ken je vast Petit Gâteau. De kleine Franse taartjes van Meike Schaling zijn een miniverwennerij – en een lust voor het oog. En dan te bedenken dat Meike ooit een tolkvertaalbureau in Parijs had. Maar uiteindelijk de overstap maakte naar het patissiervak. Om enige jaren later een winkel te openen in de Haarlemmerstraat, en daarna nog twee zaken in de hoofdstad op te zetten. Al haar kennis verwerkte ze in Kleine taartjes, een boek met één basisrecept voor het deeg en zestig verschillende vullingen. Maar naast zoet is iets hartigs op zijn tijd ook lekker. En dus presenteert Meike nu het boek Kleine hartige taartjes (verschijnt in november). Dit bakboek bevat zes basisrecepten – van quiche en madeleine tot soes – elk met verschillende vullingen en toppings. Met haar recepten richt de auteur zich op zowel gevorderde als beginnende hartige bakkers.
Meike Schaling | Kleine hartige taartjes | Kosmos Uitgevers | ISBN 1 9789021574332 | € 18,50
De makkelijke Franse keuken
We eindigen opnieuw met een kookboek voor de makkelijke Franse keuken, tevens de titel van Karin Luitens komende boek (verschijnt eind oktober). Karin, beter bekend als Koken met Karin, is een groot liefhebber van de Franse keuken. Wie haar kookboeken een beetje kent, ziet daarin geregeld een Franse klassieker voorbijkomen. Maar nu heeft ze al haar favoriete recepten uit haar favoriete vakantieland bij elkaar gezet. Voor de thuiskok is het succes verzekerd, want de recepten kloppen altijd en zijn ook door de minder ervaren thuiskok te maken. Vin haar nieuwe boek deelt Karin persoonlijke verhalen over Frankrijk. En ook wijntips en een playlist met Franse muziek ontbreken niet.
Karin Luiten | De makkelijke Franse keuken | Nieuw Amsterdam | ISBN: 978 90 468 2613 3 | € 27,50
© tekst: Monsieur Plusfours 2019
Bekijk ook het andere foodnieuws op MonsieurPlusfours.nl
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!