Een recept voor mislukking: een appartement in Parijs verbouwen

Hoe gaat dat: een appartement in Parijs verbouwen? David Lebovitz schreef er een boek over.

Altijd al in Parijs willen wonen? Culiblogger, kok en kookboekenauteur David Lebovitz deed het. In 2004 verruilde hij de Verenigde Staten voor Frankrijk, de lichtstad om precies te zijn. Op zijn blog, zijn instagramaccount en in zijn boeken doet hij verslag van zijn jaloersmakende culinaire avonturen in zijn nieuwe thuisstad. Zijn boek L’appart toont echter een donkere periode uit Lebovitz’ Parijse leven.

Romantische zolderwoning

Het begon er allemaal mee dat hij na tien jaar klaar was met zijn romantische maar krappe zolderwoning. Het was tijd voor iets nieuws: hij wilde een appartement gaan kopen. Van de zoektocht naar zijn nieuwe – ruimere – onderkomen en de renovatie ervan doet Lebovitz verslag in L’appart. Dit boek verscheen in 2017 als hardcover en kwam onlangs ook uit als paperback. 

Hobbelige weg

Spoiler alert: L’appart heeft als ondertitel The delights and disasters of making my Paris home. Het accent ligt op de disasters. In die zin kan het boek zich meten met eerder verschenen titels die de verbouwing van een huis als onderwerp hebben. Je weet: het komt uiteindelijk goed, maar de weg ernaartoe is lang en hobbelig.

Bij Lebovitz begint die hobbelige weg al bij het verkennen van de huizenmarkt. Een site als Funda kennen ze in Frankrijk niet. Je moet zelf bij de makelaars langs om te weten wat het aanbod is. Omdat deze zoektocht te lang duurt, schakelt Lebovitz een bureau in. En dat werkt. Hij vindt een huis: een ‘metal shop’, waar de eigenaar ook woont.

Drama’s

En dan dient het volgende drama zich aan: als Lebovitz het koopcontract wil tekenen, blijkt het toekomstige appartement een bedrijfsbestemming te hebben. Alles komt goed en Lebovitz neemt een aannemer in de arm om de fikse verbouwing uit te voeren. 

Ook dat gaat helemaal mis. Altijd beantwoordt de aannemer vragen of iets mogelijk is met ‘Pas de probléme’. Maar ondertussen stapelen de problemen zich op. En Lebovitz begint zich af te vragen of de verbouwing ooit wel afkomt. Dat moment breekt uiteindelijk aan – en dan blijkt dat er broddelwerk is afgeleverd. Pas nadat allerlei zaken door andere professionals zijn hersteld, kan Lebovitz zijn nieuwe woning betrekken.

Culturele feitjes

Lebovitz heeft in zijn boek de neiging soms iets te veel op details in te gaan. Desondanks is het een lezenswaardig boek. De lezer krijgt allerlei Franse culturele feitjes geserveerd, zoals het belang van een elektriciteitsrekening. Als je die eenmaal hebt, kun je bijvoorbeeld een bankrekening openen (andersom werkt het niet). Of denk aan het beroep van een makelaar: vele Fransen minachten zijn vak, wan hij vraagt geld om een huis te verkopen! Dus als het even kan mijden ze een makelaar. 

Bovenste verdieping

Ook zoiets: huizen worden voor een fotosessie niet opgeruimd en gestyled. Nee, laat de boel de boel, want dan krijgt de koper tenminste een idee van als je er zelf in zou wonen, zegt Lebovitz Franse partner Romain in L’appart. Dat wonen doen Fransen overigens het liefst op de bovenste verdieping. En is iemand eenmaal gesetteld in een bepaalde wijk, dan wil hij of zij daar ook niet snel meer weg. Want in een andere buurt moet je opnieuw de winkeleigenaren en de marktkoopmannen en -vrouwen – en dus de plekken waar je beste producten kunt kopen – leren kennen. Daar houden Fransen niet van, en dat geldt ook voor David Lebovitz.

Recepten

Voor wie aan het eind van elk hoofdstuk de moed in de schoenen zakt: steeds sluit Lebovitz af met een recept. Het staat symbool voor de hoop van Lebovitz om ooit in zijn toekomstige ruime keuken te kunnen koken.

Zijn blog is het bewijs dat het met de verbouwing goed is gekomen en dat hij zich nu weer kan beperken tot (zegt hij zelf) zijn drie fulltime banen: kookboeken schrijven, bloggen en leven als expat. Zijn twee andere fulltime banen – een appartement kopen en het opknappen ervan – behoren gelukkig tot het verleden.

Lees ook: Huizen in Parijs steeds meer onbetaalbaar

© Tekst: Monsieur Plusfours 2018

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'