Expositie: Hoe elektrisch licht schilder Kees van Dongen inspireerde

In Museum Huis Doorn laat een tentoonstelling zien wat de opkomst van elektriciteit in Nederland betekende. Maar ook kunstenaars lieten zich erdoor inspireren. Zo maakte Kees van Dongen er als eerste artiest gebruik van.

In zijn atelier in de Rue Saulnier, dicht bij de Folies-Bergère in Parijs, belicht hij met het helwitte schijnsel – elektrisch licht – zijn modellen. Hij ziet opeens heel andere kleuren en het inspireert hem tot het gebruik van uitgesproken kleuren als fel oranjerood en tussentinten als lichtgroen en fosforachtig geel. Zo moderniseert hij zijn palet. Van Dongen arriveert ermee in het avant-garde circuit van Galerie Kahnweiler, naast Picasso en Braque, en als publiekstrekker bij Galerie Bernheim-Jeune die Matisse in zijn portfolio had. 

Voorbeelden van dergelijke portretten zijn samen met zo’n honderd werken te zien in Singer Laren. De expositie toont de stappen die de jonge Rotterdammer nam om uiteindelijk zijn plek in te nemen in de avant-garde van zijn tijd.

Kees van Dongen, de weg naar succes. T/m 7 mei 2023. Museum Singer Laren.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; beeld: detail Kees van Dongen, Deux yeux | Twee ogen, 1911, olieverf op doek, JK Art Foundation c/o Pictoright Amsterdam 2023

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'