Parijstip: de kleurexplosies van Charles Camoin in Musée de Montmartre

Het bestbewaarde geheim van Parijs? Dat is toch wel Musée de Montmartre. Een klein museum met exposities die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Zoals nu de overzichtstentoonstelling van de Franse schilder Charles Camoin (1879-1965). 

Eerst iets over de gebouwen waarin Musée de Montmartre gehuisvest is. Hier woonden en werkten rond de eeuwwisseling tal van kunstenaars, van Pierre-Auguste Renoir, Raoul Dufy tot Charles Camoin. Niet gek want de ‘Butte’ (de heuvel) was toentertijd het centrum van het Parijse artistieke leven. Van Camoin is nu een honderdtal werken te zien, waarvan sommige nooit eerder te zien waren. Wat het extra bijzonder maakt, is dat er de afgelopen veertig jaar in Parijs geen tentoonstelling van deze – bij het grote publiek vrij onbekende – kunstenaar te zien is geweest. 

Herontdekken

Wie van kleurrijke kunst houdt, zal zeker niet teleurgesteld worden. De kunstenaar werd niet voor niets geassocieerd met het fauvisme, een stroming die zich kenmerkt door het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren. Ook was Camoin verbonden met de Parijse avant-garde, en was hij bevriend met Paul Cézanne, Albert Marquet en Henri Matisse. Met deze tentoonstelling nodigt het Musée de Montmartre iedereen uit om Camoins fraaie werk te herontdekken.

Charles Camoin, un fauve en liberté, tot 11 september 2022 te zien in Musée de Montmartre Paris.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022, beeld: Charles Camoin, Portrait d’Albert Marquet (detail), vers 1904-1905, Musée national d’art moderne/Centre de création industrielle, Centre Pompidou, Paris © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais ADAGP, Paris 2022

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'