Tweede leven voor museumschatten dankzij MuseumDepotShop

Wat doen musea met ‘schatten’ die staan te verstoffen in de depots? Of beter gezegd: objecten waar ze eigenlijk vanaf willen? Die kunnen ze vanaf vandaag verkopen in de MuseumDepotShop.

Wie een origineel verjaardagscadeau zoekt of een verwoed verzamelaar is, kan zijn slag slaan in de webwinkel MuseumDepotShop. Ook al oogt de webshop vooralsnog vrij leeg, het potentieel aan te verkopen museumobjecten is groot. De ca. 420 Nederlandse musea hebben zo’n 45 miljoen objecten, vertelt mede-initiatiefnemer Arjen Pels Rijken aan NRC. Maar liefst 10 procent zou niet meer tot de ‘kerncollectie’ behoren. Op dit moment doen musea als het Keramiekmuseum Princessehof, het Belasting & Douanemuseum en het Sieboldhuis mee. Eind dit jaar moeten dat aantal gegroeid zijn tot zo’n dertig.

Goed doel

Voor elke portemonnee is er in deze winkel wel iets te vinden. Goed om te weten is dat de MuseumDepotShop er niet op uit is winst te maken. Die winst vloeit terug naar de musea. ‘We zijn een non-profit-instelling,’ laat Pels Rijken weten aan Twinkle. ‘De winst wordt weer teruggegeven aan musea. Dan kunnen zij dat geld weer in de collectie stoppen, kunnen wij weer meer dingen aanbieden en wordt het een opwaartse spiraal.’ 

© Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'