À la campagne: het Franse landschap tentoongesteld in het Fries Museum

Vind je de zomer nog te ver weg, bezoek dan het Fries Museum. Hier kun je genieten van 19e-eeuwse kunstwerken met als thema ‘à la campagne’. En passant maak je ook een reis langs de artistieke ontwikkeling van de ‘Franse blik’ op het landschap.

Nu Museum Boijmans Van Beuningen renoveert, waaieren delen van de collectie uit naar andere expositieruimtes. Zo duiken topstukken van kunstenaars als Monet, Cézanne, Pissarro, Renoir en Degas, samen met die van Nederlandse meesters als Van Gogh en Breitner, op in het Fries Museum. De tentoongestelde werken behelzen een grote liefdesverklaring voor de natuur.

Het licht

À la campagne laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de 19e-eeuwse kunst. De zonnestralen schitteren op het water, het licht valt door de bladeren en de wind danst op het doek. Verspreid over zes zalen tonen schilderijen, tekeningen en prenten vergezichten, boomgaarden, heuvels en kusten, tuinen en akkers. Ze doen verlangen naar de zomer. 

 À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet. Fries Museum, tot en met 17 juli 2022

Auguste Renoir, Jeune fille en rose dans un paysage, circa 1903. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking: A.E. van Beuningen-Charlouis 1958. Werk bovenaan de pagina: Théo Van Rysselberghe, Chênes lièges, 1918. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1950. Foto’s: Studio Tromp

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'