Bezoek digitale expo ‘Picasso & Matisse: Beauty is a line’

Publiek domein / Arquivo Nacional Collection

Vanuit je luie stoel de expositie Picasso & Matisse: Beauty is a line bekijken? Dat kan, want het Rijksmuseum Twenthe heeft een digitale versie van zijn tentoonstelling gemaakt. De lijn als de taal van de moderne kunst.

Over het tekenen van een vrouwenlichaam zei Henri Matisse (1869-1954) ooit: ‘In de eerste plaats geef ik haar elegantie en charme, maar het gaat erom haar nóg iets te geven. Ik zal de betekenis van het lichaam condenseren door haar essentiële lijnen te zoeken.’

Ultieme gereedschap

De lijn is het ultieme gereedschap voor de moderne kunstenaar aan het begin van de 20ste eeuw, wanneer kunst steeds meer om interpretatie, expressie en vorm ging draaien. Lijnen hebben zoveel zeggingskracht, dat met een simpele pennenstreek een herkenbaar gezicht, figuur of object op papier kan worden gezet. Lijnen scheiden hoofdzaak van bijzaak, tot alleen de essentie overblijft. 

Pablo Picasso in zijn studio in Montmartre, Parijs, 1908. Foto: publiek domein

Wirwar van krassen

Voor Pablo Picasso (1881-1973) was tekenen een beginpunt van het creatieve proces. Soms een wirwar van krassen, soms enkele rake lijnen. In zijn grafische oeuvre stelde hij het medium in dienst van het experiment: het beeld ontstond tijdens dit proces. Maar altijd heel krachtig, en fraai. 

Ook tijdgenoten

In de tentoonstelling van het Rijksmuseum Twenthe worden ruim veertig werken op papier getoond van Picasso en Matisse, afkomstig van het Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster. Daarnaast is werk te zien van tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars. Natuurlijk vormt ook daarin de lijn telkens een wezenlijk element.

De online expositie is te bekijken op rijksmuseumtwenthe.nl

© tekst: Monsieur Plusfours 2020

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'