Noteer alvast in je agenda: dineer en dans als was het 1913

Op 7 november stap je in Kasteel Oud Wassenaar terug in de tijd: het jaar 1913 om precies te zijn. Op die dag kun je hier dineren en dansen. Extra leuk: in deze periode maakte de foxtrot furore – dus dat wordt swingen geblazen.

Martine Teunissen van Beleef het verleden organiseert historische diners en bals. Op 7 november is het zover. ‘Het menu voor die dag is nog in de maak, maar zal historisch verantwoord zijn,’ vertelt Martine. ‘We hopen een menu uit het archief van het kasteel te kunnen gebruiken.’

Nieuwe fase

Vorig jaar vond in Kasteel Oud Wassenaar ook een een bal en diner plaats, toen gesitueerd in de periode 1876-1904. In die jaren was het kasteel eigendom van Cornelis van der Oudermeulen en zijn vrouw Julia Ewouda de gravin van Randwijck. ‘Maar na de dood van Van der Oudermeulen stond het enige jaren leeg,’ zegt Martine. ‘In 1910 opende het zijn deuren als hotel. Een nieuwe fase voor het kasteel dus.’

1913

In het weekend van 7 november organiseert Martine nog andere activiteiten die aansluiten bij de geschiedenis van het kasteel en de gekozen historische periode. Een ervan is een bezoek aan het Vredespaleis in Den Haag. Het paleis, dat de lang gekoesterde droom van de wereldvrede belichaamde, opende in 1913. ‘Vandaar dat we voor ons bal en diner specifiek voor dit jaartal hebben gekozen,’ aldus Martine. 

Belle époque

‘Maar ook omdat het net vóór de Eerste Wereldoorlog is, in een periode vol hoop en vooruitgang. Bovendien is 1913 het een na laatste jaar van het belle époque.’ Het einde van de 19de eeuw tot de aanvang van de Eerste Wereldoorlog wordt gezien als een gouden tijdperk. Zij kenmerkte zich door een algemene welvaart en een ontplooiing van de kunsten en wetenschappen.

Paardenkoets 

Wie dat wil kan ’s middags tussen 13-15 uur zijn dansvaardigheden opfrissen. Voor gasten die dineren gaan de deuren vanaf 15 uur open. Balgasten zijn welkom vanaf 19.30 uur. ‘We openen het bal tussen 20.00 en 20.30 uur en we dansen tot middernacht,’ vertelt Martine. En om in de sfeer te blijven kunnen gasten – bij voldoende belangstelling en tegen een vergoeding – in een paardenkoets een rit maken op het terrein van het kasteel. 

Dress code

Ook dit jaar heeft het feest een dress code: de periode 1900-1913. Martine: ‘Vorig jaar hadden we rond de honderd gasten. Daar hopen we nu weer op.’

Kaarten

Op dit moment geldt een vroegboekkorting. Dus ga snel naar www.beleefhetverleden.nl.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'