Expositie: Man Ray in de mode

Modefoto van Man Ray voor Harper’s Bazaar, november 1936. © Man Ray 2015 Trust / Adagp, Paris 2019

Man Ray kennen we vooral van zijn avant-gardistische fotografie, maar hij heeft ook veel commercieel werk gemaakt. Musée du Luxembourg in Parijs toont vanaf 9 april zijn mode- en reclamefoto’s.

Op advies van zijn vriend Marcel Duchamp verlaat Man Ray in 1921 New York. In de zomer van dat jaar komt hij aan in Parijs. Hier besluit hij grote namen uit de kunstwereld op de gevoelige plaat vast te leggen. Denk aan James Joyce, Gertrude Stein en Jean Cocteau. Ook gaat hij aan de slag voor modeontwerpers als Paul Poiret, Elsa Schiaparelli en Coco Chanel.

Vernieuwingen

Zijn werk verschijnt inmiddels ook in Harper’s Bazaar, Vogue en Vanity Fair. En niet zonder reden: Man Ray verandert de modefotografie. Hij maakt vernieuwende composities, snijdt foto’s bij en speelt met licht en donker. Zo perfectioneert hij samen met zijn toenmalige partner en fotograaf Lee Miller de afdruktechniek solarisatie, waarbij negatieven worden over- en onderbelicht. Dit alles zorgt ervoor dat zijn werk anno 2020 nog altijd modern oogt.

Modefoto van Man Ray voor Harper’s Bazaar, 1937. © Man Ray 2015 Trust / Adagp, Paris 2019

Sierraden van Cartier en Shérazade, door Man Ray gefotografeerd voor Harper’s Bazaar in 1935. © Man Ray 2015 Trust / Adagp, Paris 2019

Man Ray, photographe de mode, van 8 april tot 26 juli te zien in Musée du Luxembourg, 19 Rue de Vaugirard in Parijs 

© Monsieur Plusfours 2020, foto’s: Man Ray 2015 Trust / Adagp, Paris 2019

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'