Round-up Frans culinair nieuws (2) 

De tweede aflevering van het Frans culinaire nieuws. Met onder andere brand in beroemd Parijs’ restaurant, nieuw kookboek ‘Joie de Vivre’, een popup Choucrouterie in Amsterdam en modemerk Maison Kitsuné stapt in de restaurantwereld.

Brand in beroemde Parijse restaurant La Rotonde

In de nacht van 17 op 18 januari werd er brand gesticht in de bekende brasserie La Rotonde.’ Gelukkig kon het vuur snel worden gedoofd. ‘Twee jaar geleden vierde de Franse president Emmanuel Macron er zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen,’ aldus De Standaard.

Beaujolais-paus overleden

Beaujolais-paus Georges Duboeuf (86) is niet meer, schrijft Wijnwijs.eu. De Franse wijnproducent begon midden jaren ’60 en wist van de simpele beaujolais-wijn een wereldwijd fenomeen te maken.

Kookboek Joie de Vivre op komst

Sacha de Boer (fotograaf en hobbykok), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) brengen een ode aan de Franse keuken. Voor hun kookboek Joie de Vivre vroegen ze tien topchefs om hun eigen draai te geven aan de klassieke recepten uit een Frans kookboek uit 1873. Het boek komt op 23 april uit bij uitgeverij Terra.

Popup Choucrouterie in Amsterdam

Vanaf 1 februari openen de worstenmakers van Brandt&Levie een popup Choucrouterie. In hun tijdelijke restaurant, het voormalige Flo in Amsterdam, serveren ze zuurkool met huisgemaakte casselerrib, spek, Frankfurter en verse worst. Serveren de Fransen er gekookte aardappels bij, Brandt&Levie kiest voor in reuzel gebakken aardappels.

Restaurant Paul Bocuse 3-sterrenstatus kwijt

Het restaurant van wijlen topkok Paul Bocuse in Lyon heeft na meer dan een halve eeuw geen drie sterren meer gekregen in de Michelingids, schrijft De Telegraaf. Toen onlangs bekend werd welke vermeldingen er in de gids van dit jaar staan, bleek het etablissement er nog maar twee te hebben.

Fransen: wijn hoort erbij in restaurants

Frankrijk mag dan wel het land van de wijn zijn, maar dat wil niet zeggen dat Fransen zomaar een wijnkeuze kunnen maken in een restaurant. Meer dan een kwart heeft advies nodig, blijkt uit onderzoek van Wine Paris in de Parijse horeca. Ook vinden de meeste Fransen de wijn in toprestaurants te duur, aldus het onderzoek.

Longreed over de Franse keuken

Met afgunst werd door gehele wereld naar de Franse keuken gekeken, voordat zij werd ingehaald door haar eigen geschiedenis. Maar er is hoop. Een longreed van The Guardian.

Modemerk Maison Kitsuné stapt in restaurantwereld

Modemerk Maison Kitsuné heeft al zes jaar een koffieketen. Inmiddels is het tijd voor iets nieuws: de opening van haar eerste café-bar-restaurant. In Parijs, where else? En het concept: een moderne interpretatie van de klassieke Franse bistro.

© tekst: Monsieur Plusfours 2020

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'