Enige Parijse gay boekhandel ‘Les Mots à La Bouche’ moet in de Marais het veld ruimen

Les Mots à La Bouche is niet alleen de enige lgbt-boekhandel van Parijs, maar ook van heel Frankrijk. De winkel ligt in de populaire wijk Marais, maar moet wijken voor een filiaal van Dr. Martens. Dit bekende schoenenmerk kan een aanzienlijk hogere huur ophoesten.

Les Mots à La Bouche is zo’n Parijse winkel waar alle boekenkasten uitpuilen, waar je via nauwe paadjes doorheen moet schuifelen en waar je uren kunt rondneuzen. Hier vind je Franse literatuur, maar ook Engelstalige titels, kookboeken, fotoboeken, dvd’s, lifestyletijdschriften en wat al niet meer. Zolang het maar aansluit bij de interesse van de brede klantenkring.

Joodse wijk

De boekwinkel streek in 1983 neer in de Marais, een wijk waar toen steeds meer gay bars hun deuren openden. Veel meer kon je er er niet vinden. Deze joodse wijk was nog lang niet ontdekt door de grote winkelketens. De Marais was nog een simpele volksbuurt waar weinig te beleven viel.

Chique boetiekjes

Inmiddels is het een van de populairste wijken van Parijs. Geliefd bij toeristen die hier op zondag shoppen. Met als gevolg dat kleine buurtwinkeltjes langzaam aan hebben plaatsgemaakt voor chique boetiekjes en winkels met dure merken. De huren in het gebied rondom de Rue des Rosiers zijn tussen 2012 en 2018 verdubbeld. 

Meer dan 10.000 euro huur per maand

Ook Les Mots à La Bouche is niet gespaard gebleven. Afgelopen zomer kreeg de boekhandel een brief waarin het huurcontract per 31 december van dat jaar werd opgezegd. De huur van 51.000 euro zal bijna verdrievoudigen en bedraagt straks zo’n 130.000 euro, vertelt eigenaar Walter Paluch aan Le Parisien. Voor een boekhandel is dat bedrag niet meer op te brengen. Paluch heeft gehoord dat er mogelijk een filiaal van het Britse schoenenmerk Dr. Martens in zal trekken. Een bittere pil. Zal Les Mots à La Bouche net als de vele gay-horeca uit de wijk verdwijnen?

Hoe nu verder

Walter Paluch heeft in elk geval kunnen bedingen dat zijn boekwinkel nog tot 31 maart 2020 in het pand kan bijven zitten. Ondertussen zoekt ook de burgemeester van het vierde arrondissement, Ariel Weil, naar een oplossing. Dat heeft nog niets concreets opgeleverd.

Oproep

Veel geluk heeft Paluch niet: hij zag een pand van een voormalige boekhandel in hetzelfde arrondissement aan zijn neus voorbijgaan. Omdat 31 maart steeds meer in zicht komt, heeft hij op Facebook zijn klanten opgeroepen om mee te denken over een nieuwe locatie. Op zijn wensenlijstje staat een pand tussen de 100 en 200 m² groot en de gedroomde locatie: het tweede, derde of vierde arrondisement. We duimen voor Paluch dat hij zijn winkel elders in Parijs kan voortzetten.

Update

Les Mots à La Bouche heeft een huurcontract getekend voor een nieuwe locatie: 37 Rue Saint Ambroise (11 arrondisement), vlak bij metro Saint Ambroise en Saint Maur. De winkel in de Marais is geopend tot midden maart.  In de loop van april heropenen ze hun winkel op de nieuwe plek.

© Monsieur Plusfours 2020; foto: Ecelan, CC BY-SA 4.0

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'