Tijdreizen in de film ‘La belle époque’

Vanaf 2 januari speelt de tragikomedie La belle époque in de bioscoop. Tijdreizen door de seventies met de Franse toppers Daniel Auteuil en Fanny Ardant.

Teruggaan in de tijd. Het kan met een speciaal bedrijf waar mensen die kans krijgen door een combinatie van slimme trucages (virtual reality) en het naspelen van gebeurtenissen met acteurs. Hoofdpersoon Victor krijgt van zijn zoon Maxime de vraag welke memorabele week uit zijn leven hij zou willen herbeleven.

Het wordt de week waarin Victor zijn grote liefde voor het eerst ontmoette, veertig jaar eerder. Een liefde ook die hem uiteindelijk zou verlaten voor een jongere minnaar. De locatie: bistro La belle époque. Het jaar: 1974.

Nostalgische tijden

‘We leven in nostalgische tijden,’ zegt regisseur Nicolas Bedos in de NRC. ‘Zelfs de meest progressieve mensen die ik ken hebben een onverklaarbaar verlangen naar vroeger. En je ziet het ook aan jonge mensen nu, die zelfs verlangen naar een tijd van voordat ze geboren zijn. Het heeft van alles te maken met het verdwijnen van politieke stabiliteit, van de publieke omroep, van gedeelde waarden en zekerheden. Er is geen gedeeld kader meer.’

Fijne acteurs

Monsieur Plusfours heeft de film nog niet gezien, maar twee deelnemende acteurs beloven al veel goeds. De bekende Franse acteur Daniel Auteuil speelt de rol van Victor en de al even populaire Fanny Ardant is zijn ex-vrouw.

De Filmkrant schreef een positieve recensie. En van de NRC kreeg de film vier sterren.

© tekst: Monsieur Plusfours 2020

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'