Round-up Frans culinair nieuws (1) 

Een eerste aflevering van Frans culinair nieuws. Met onder andere vegan macarons van Ladurée, sombere tijden voor de Franse restaurantwereld en de terugkeer van de soufflé in New York.

‘Camembert uit de gratie’

We kopen minder Camembert, schrijft De Telegraaf. ‘Zelfs kaaswinkels voeren minder camembert. Camembert rijpt en die geur is overweldigend. Dat willen we tegenwoordig niet meer. In Nederlandse huishoudens eet men brie. Die smaakt bijna altijd nergens naar en heeft ook een veel minder opvallende geur.’

Rentree van de soufflé in New York

De soufflé is een oude bekende uit de Franse keuken. De ingrediënten zijn eenvoudig: geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd, en vervolgens geklopt eiwit. Dan gaat het geheel de oven in. Het is een precisiewerkje, want een soufflé zakt snel in. En: het verblijf in de oven neemt dertig minuten in beslag… In New York was er geen restaurant meer waar je ‘m kon eten, maar Francis Staub gaat het gerecht in zijn nieuwe etablissement Francis & Staub op de kaart zetten.

Ladurée komt met vegan macaron

Ladurée gaat op de duurzame toer, schrijft Delicicous. Zo serveert het filiaal in Beverly Hills als eerste ter wereld een vegan menu. Plus: vegan macarons. Maar voorlopig ook als enige. ‘Op andere locaties van Ladurée, in Amerika en in Parijs, worden er wel vegan macarons aan het menu toegevoegd, maar blijft deze verder klassiek.’

Eiffeltoren biedt plek aan wijnmakerij 

Wijnmakerij La Winerie Parisienne wordt de buurman van restaurant La Bulle Parisienne in de Eiffeltoren, aldus wijnwijs.eu. ‘De stichters van de[ze] eerste Parijse wijnmakerij kregen begin dit jaar de gelegenheid om in de Eiffeltoren druiven uit de regio Parijs te gaan verwerken.’

Brasserie Flo Amsterdam sluit haar deuren

Na veertien jaar is er een eind gekomen aan Restaurant Flo in de Amsterdamse Amstelstraat. In december heeft het etablissement zijn deuren gesloten. ‘De zaak loopt nog goed,’ zegt eigenaar en directeur van de groep Eden Hotels, Léon Dijkstra, in Het Parool. ‘Maar, vindt hij, je moet stoppen voordat de formule passé is.’

Stakingen gooien roet in het eten van Franse restaurants 

De stakingen in het openbaar vervoer bezorgen restaurateurs in Frankrijk flinke kopzorgen. Restaurants zagen in december hun omzet met veertig procent dalen. Ook het aantal hotelovernachtingen nam in deze maand af met dertig procent.

© tekst: Monsieur Plusfours 2019; foto: Ladurée

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'