Recensie: warm weerzien met de Crawley’s en hun personeel in suikerzoete Downton Abbey film

Downton Abbey bood tussen 2010 en 2015 maar liefst 52 afleveringen kijkplezier. Intriges, een continue wrijving tussen upstairs en downstairs, rijke interieurs, betoverde kostuumkleding en een fraai acteerspel hielden miljoenen liefhebbers gekluisterd aan de buis. Nu is er de langverwachte film. Deze recensie bevat spoilers

We schrijven 1927, twee jaar na de gebeurtenissen in de laatste tv-aflevering. Een brief kondigt koninklijk bezoek aan: koning George V en koningin Mary komen lunchen en dineren op Downton Abbey. Ook vindt er een militaire parade plaats. Onnodig om te zeggen dat iedereen op het landgoed opgewonden is over de komst van deze gasten.

Verrassendste van de film

Voor het personeel lijkt het bezoek de grootste opgave te worden. Alles in het huis dient blinkend schoon te zijn, de te serveren gerechten meer dan geweldig en het bedienend personeel moet zijn opperste best doen. Totdat blijkt dat koninklijk personeel op komst is en de belangrijkste (en meeste eervolle) taken zal overnemen. Lijdzaam ziet het personeel toe hoe een Franse kok van de koning de lunch bereidt en koninklijke lakeien de gerechten uitserveren. En dan gebeurt het verrassendste in de hele film. 

Sterren van de hemel

Het personeel komt in opstand. Lang verhaal kort: de huiskokkin kookt de sterren van de hemel en het personeel van Downton Abbey serveert zelf de gangen aan het koninklijk gezelschap. 

Liefdesverklaringen

Voor de rest is het business as usual op Downton Abbey. En omdat de complete cast terug is, moet iedereen natuurlijk de nodige lines hebben. Het resultaat: mini-intriges, veel liefdesverklaringen en dramatiek, maar weinig diepgaand. En voorzien van een suikerzoet laagje – want alles komt aan het eind van de film toch nog goed.

The only gay

Zelfs het upstairs en downstairs-gevoel dreigt af en toe te verwateren door de soms wel heel erg vriendschappelijke verhoudingen tussen kameniers en hun werkgevers. Sowieso hebben de vrouwelijke personages deze keer de hoofdrol. Met daarnaast een opvallende rol voor the only gay in Downton Abbey, butler Thomas Barrow.

Genieten

Toch valt er voor de fans heel veel te genieten. En is er zelfs af en toe een traantje weg te pinken. Het weerzien van alle personages is na al die jaren gewoon heel fijn. De kostuums en decors zijn oogverblindend, en op het grote doek oogt alles nog eens buitengewoon spectaculair. Bovendien komt het schitterende landgoed in al zijn glorie in beeld.

Sluitstuk?

Lady Mary Crawley vraagt zich in de film af of er in het huidige tijdsgewricht (de jaren twintig) nog wel plaats is voor een landgoed met alle bijkomende zorgen. Maar kamenier Anna May Bates verzekert haar dat Downton Abbey een toekomst heeft. Daarmee rijst de vraag: is deze film het sluitstuk? Of toch niet? De makers lijken alles open te houden.

Bonus

Voor de fans is er nog een extraatje: binnenkort komt Downton Abbey. The Official Film Companion uit. In dit boek veel fotomateriaal, interviews met de cast en de crew en een kijkje in de historische en geografische achtergrond van de film.

© tekst: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'