Het ultieme Franse zomerboek 2019: ‘De kleuren van de brand’ van Pierre Lemaitre


De Franse schrijver Pierre Lemaitre heeft met zijn roman De kleuren van de brand een echte pageturner afgeleverd.

In de boekwinkel trok het omslag met daarop de Eiffeltoren mijn aandacht. Evenals de goudkleurige sticker waarop in witte letters ‘winnaar Prix Goncourt’ stond vermeld. En alsof dat nog niet genoeg was, sierden ook twee rijen van vijf sterren deze sticker. Ik was om en liep met het boek naar de kassa.

Later zou blijken dat Pierre Lemaitre deze belangrijke Franse literatuurprijs al in 2013 had ontvangen voor zijn roman Au revoir là-haut, en waarop De kleuren van de brand een vervolg is. Maar het Parijs van de jaren dertig, daar speelt het verhaal zich inderdaad grotendeels af. En alle sterren op de sticker? Fictief natuurlijk. Maar na lezing wat mij betreft volkomen terecht.

Vervolg

Ik schreef het al: De kleuren van de brand is een vervolg op Au revoir là-haut  (in het Nederlands vertaald als Tot ziens daarboven), maar blijkt zonder de voorkennis van dit eerdere boek prima te lezen. Deze roman is een echte pageturner: zij verrast, doet de lezer bij tijd en wijle grinniken, de adem stokken – en steeds weer doorlezen. Het verhaal ervan hier navertellen zou afbreuk doen aan die fijne leeservaring die De kleuren van de brand biedt (spoiler alert). Het is wat mij betreft het ultieme Franse – en dikke (448 pagina’s!) – zomerboek. En daarmee een must voor in de reiskoffer.

Oké, de inhoud in het kort

Om toch iets over de inhoud prijs te geven citeer ik de flaptekst. Lees ‘m en ga daarna meteen naar de boekwinkel.

“Februari, 1927. De Parijse elite komt bijeen om de begrafenis van de gerespecteerde bankier Marcel Péricourt bij te wonen. Voor aanvang van de plechtigheid gebeurt er echter iets afschuwelijks, iets wat het leven van Madeleine Péricourt en haar zevenjarige zoontje Paul voorgoed zal veranderen.

Als erfgenaam is het aan Madeleine om de leiding van het financiële imperium van haar vader over te nemen. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld. Madeleine probeert met alles wat ze in zich heeft overeind te blijven, in een Frankrijk dat machteloos moet toezien hoe een volgende oorlog steeds dichterbij komt.

Lemaitre schrijft wederom een adembenemend epos over de val van het establishment en over de zoete wraak van een vrouw in een mannenwereld. Volg Madeleine en haar zoon in een majestueus en groots avontuur.”

De kleuren van de brand, Pierre Lemaitre, Xander Uitgevers, mei 2019, ISNB 9789401610360, € 22,99

© Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'