Film ‘Maurice’ te zien in gerestaureerde versie

Wat gaat de tijd snel. De filmklassieker Maurice van James Ivory is alweer 31 jaar… jong. Maar de beelden, naar de gelijknamige roman van E.M. Forster, werden wat sleets – tijd dus voor een digitale 4K-restauratie in 2017. Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 is binnenkort in een opgepoetste versie te zien. 

Postuum gepubliceerd

Forster schreef Maurice in de periode 1913-1914. Hij liet de roman aan enkele vrienden lezen, maar publiceren deed hij het werk niet. De tijdsgeest was daar volgens hem schuldig aan. Bovendien zou hij het boek in 1932 en later nog eens de jaren 1959-1960 aanpassen. Pas een jaar na zijn dood, in 1971, werd de roman uitgegeven en bekend bij het grote publiek. In 1987 verscheen de gelijknamige film.

Het verhaal

Picture this: Groot-Brittannië, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren aan de universiteit van Cambridge, en raken verliefd. Maar ze moeten in het post-Victoriaanse Engeland hun gevoelens verborgen houden. In 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas.

Hypnotiseur

Forsters roman en Ivory’s verfilming laten zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse. Maurice schakelt teneinde raad een hypnotiseur in om zich te ontdoen van zijn ‘tegennatuurlijke’ verlangens. Clive verlaat zijn verboden liefde Maurice en trouwt een jonge vrouw.

Nog meer restauraties

Maurice is vanaf 21 maart te zien in Eye Filmmuseum en in een twintigtal landelijke bioscopen. Bij de heruitbreng vertoont het Filmmuseum ook andere digitale restauraties uit het oeuvre van regisseur James Ivory: Heat and Dust (1983), Autobiography of a Princess (1975), Shakespeare Wallah (1965) en Howards End (1992).

© Monsieur Plusfours 2019; beeld: still uit Maurice

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'