Een filmweekend met Eric de Kuyper

Eye Filmmuseum in Amsterdam eert oud-adjunct-directeur Eric de Kuyper met de vertoning van al zijn gerestaureerde films en een in samenwerking met De Kuyper samengesteld programma. Het eerbetoon aan de filmmaker, -programmeur, -docent en hartstochtelijk cinefiel opent vrijdag 8 februari. ‘Een avond met Eric de Kuyper’ toont onder meer fragmenten uit De Kuypers films en een compilatie uit de Bits & Pieces-collectie. Oud-Filmmuseum-collega Peter Delpeut gaat met De Kuyper in gesprek over diens veelzijdige carrière. 

‘Een flamboyante filmpersoonlijkheid’ en een ‘bevlogen ontdekkingsreiziger door de Filmmuseum-collectie’ noemt Eye-directeur Sandra den Hamer haar voorganger. Eric de Kuyper (1942) kwam in 1988 naar het Filmmuseum – toen nog in het Vondelpark – en gooide de ramen van het filmarchief wijd open. Met wijlen directeur Hoos Blotkamp en programmeur Peter Delpeut (1988-1995) verlegde hij de koers. Er kwamen dagelijkse vertoningen en historische themaprogramma’s; er was aandacht voor bijvoorbeeld Italiaanse filmdiva’s en tot dan toe verguisde genres als camp en kitsch. Ook werd de restauratie van filmerfgoed op poten gezet. En dat alles, herinnert Den Hamer zich, ‘zo veel en zo vaak mogelijk’. 

Voor zijn aantreden in het Filmmuseum (1988-1992) had De Kuyper de aandacht getrokken met zijn eerste speelfilms Casta Diva (1981), Naughty Boys (1982) en A Strange Love Affair (1984). Ze werden internationaal geprezen als intelligente odes aan de klassieke Hollywoodfilm. Ook was De Kuyper bekend als bevlogen filmdocent. Aan de Katholieke Universiteit Nijmegen betoverde hij zijn gehoor met semiotische en psychoanalytische vertogen over de (homo-erotische) sub-tekst van bijvoorbeeld Douglas Sirks melodrama’s en de musicals van Busby Berkeley en Vincente Minelli. 

 

Zowel aan de universiteit als in het Filmmuseum etaleerde De Kuyper – immer gehuld in maatpak en met een sigaar tussen zijn vingers – zijn kennis van vergeten filmgenres, het theater, dans en opera. Daarbij stond het plezier voorop. En plezier ‘was een serieuze zaak’ zoals Peter Delpeut zich herinnert van zijn bezoek aan De Kuypers colleges in Nijmegen. 

Eric de Kuyper was ook een van de grondleggers van de nu internationaal vermaarde Bits & Pieces-collectie van het filmmuseum. Met Peter Delpeut vroeg De Kuyper aandacht voor de ‘verweesde snippers’ film in de archieven: niet geïdentificeerde filmfragmenten van soms wonderbaarlijke schoonheid. De twee begonnen deze stukjes vergeten filmgeschiedenis te monteren in aparte voorstellingen, waarvan Eye er inmiddels zo’n zeshonderd op de rol heeft staan. De Bits & Pieces inspireren wereldwijd kunstenaars, filmmakers en musici, onder wie bijvoorbeeld Fiona Tan, DJ Spooky en Gustav Deutsch. 

Het programma in Eye Filmmuseum vind je hier.

© Monsieur Plusfours 2019; foto Eric de Kuyper: ® Stef Verstraaten

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'