Binnenkijken in het voormalige Parijse appartement van Pierre Bergé

Op deze foto’s verkeert het Parijse appartement van Pierre Bergé, de voormalige geliefde en zakenpartner van Yves Saint Laurent, nog in zijn volle glorie. Maar van 29 tot en met 31 oktober 2018 gaat een deel van de inrichting onder de hamer bij Sotheby’s  in Parijs.

De inrichting van Bergés appartement in de Rue Bonaparte in Parijs, ooit eigendom van Edouard Manet, werd verzorgd door François-Joseph Graff, Roberto Peregalli en Laura Sartori. Het resultaat: een eclectische mix van werk van Bernard Buffet (met wie Bergé in de jaren vijftig samenleefde), islamitische en Afrikaanse kunst, 16e- en 17e-eeuwse vanitas-stillevens en antiek. Heel veel antiek. 

Nog meer huizen

Behalve dit appartement bezat Bergé ook huizen in Normandië, de Provence en Marokko. Een jaar na zijn dood gaan zo’n achthonderd objecten uit deze vier woningen in opdracht van Bergés echtgenoot Madison Cox naar de veiling. In december komt eveneens een deel van Bergés indrukwekkende bibliotheek op de markt. En hierbij blijft het niet: ook voor 2019 staan er veilingen op stapel.

Niet de eerste veiling

Het is niet voor het eerst dat er werk uit de privé-collectie van Pierre Bergé en zijn voormalige partner Yves Saint  Laurent op de markt komt. In 2008 liet Bergé een deel van de kunst- en meubelcollectie, waaronder veel art deco meubilair (hij en Saint Laurent waren een van de eersten die werken uit deze periode verzamelden), veilen bij Christie’s. Deze veiling leverde 484 miljoen dollar op, niet eerder bracht een privécollectie zoveel geld op. De verwachting is dat de huidige veiling, die een meer persoonlijk karakter heeft (zelfs manchetknopen zitten er tussen de te veilen stukken) zo’n 5,8 à 9.3 miljoen dollar zal opbrengen. Ook nu zal het geld gaan naar liefdadigheid en de Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Foundation, die het Yves Saint Laurent Museum in Parijs en Marrakech financiert. 

Meer info over de veiling: www.sothebys.com

© Tekst: Monsieur Plusfours 2018, foto’s: © Sotheby’s Art Digital Studio

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'