Parijse veiling: een stukje Ritz voor thuis

Twee jaar na de heropening doet de Ritz afstand van de voorwerpen die geen plek hebben gekregen in het vernieuwde hotel. Vanaf 17 april veilt veilinghuis Artcurial meer dan 10.000 meubels en andere objecten, verdeeld over 3.500 kavels. 

Beeld je in wat er allemaal in een luxe hotel te vinden is, en je vindt het op deze vijfdaagse veiling. Van bedden, banken, kaptafels en fauteuils, eettafels tot kroonluchters, tapijten, wandversieringen en cache-pots. Maar ook de inrichting van Bar Hemingway, Restaurant L’Espadon en andere horeca-uitspanningen gaat van de hand. Zelfs de gebruikte serviezen en drinkglazen zullen hun weg naar de kopers vinden. Dat geldt ook voor een set van twee badkamerjassen, badslippers en handdoelen in de huiskleur perzik (die kleur zou de schoonheid van een vrouw benadrukken, zo was de gedachte). Geschatte waarde: 300 tot 500 euro.

Een van de vele nachtkastjes en een hoofdeinde in Louis XVI-stijl werd afgehamerd op 3.250 euro (geschat op 350 – 450 euro)

Provenance

Wie van klassieke meubelen houdt, vindt hier beslist iets van zijn gading. Stuk voor stuk zijn het fraaie (en destijds kostbare) reproducties van antiek meubilair. Een historische waarde vertegenwoordigen ze niet, maar ze zijn wel verbonden met de geschiedenis van het iconische hotel.

De objecten zijn getaxeerd tussen 100 en 10.000 euro. De richtprijzen zijn laag, maar de ervaring leert dat een bieder in de opwinding van het veilingspel zich al snel laat verleiden een hogere prijs te betalen. Het stukje provenance van de objecten speelt daarbij een belangrijke rol.

Voor dit oude bad legde de nieuwe eigenaar 7.800 euro neer (geschat op 1.500 – 2.500 euro)


Antiek bad

Het enige echte stuk ‘antiek’ in de collectie is een bad met douche. De Ritz was bij haar opening in 1898 het eerste hotel in Parijs dat alle kamers van een badkamer had voorzien. De te veilen badkuip met douche behoeft wel een opknapbeurt, meldt de catalogus. De toekomstige koper zal er zo’n 1.500 à 2.500 euro (of meer) voor moeten neertellen.

Twee voormalige toegangsdeuren tot de tuin van de Ritz gingen weg voor 39.000 euro (geschat op 3.000 – 4.000 euro)

Name dropping

Ook voor verzamelaars die graag iets willen hebben waar de naam Ritz op staat, kunnen hier terecht. Behalve de badkamerjassen is er bijvoorbeeld glasservies waarop ‘Ritz Paris’ is gegraveerd. Of neem de minibar (geschat tussen 300 en 600 euro) waarop in gouden letters de hotelnaam staat afgebeeld. Het pièce de résistance is het smeedijzeren hek dat toegang gaf tot de tuin het hotel (geschat tussen 3.000 en 4.000 euro).

Deze bank bracht maar 52.000 euro op (geschat op 4.000 – 6.000 euro)

Atelier

Ook oude gordijnen gaan in de verkoop. Evenals rollen stof, bijvoorbeeld om meubilair te bekleden. Ze zijn afkomstig uit het ‘atelier’ van het hotel. Behalve stoffeerders en meubelmakers heeft het hotel ook bijvoorbeeld elektriciens, timmerlieden en vergulders in dienst. Dit bijna 30-koppige team zorgt ervoor dat alles in het hotel blijft werken en er goed uit blijft zien.

Deze klok is verkocht voor maar liefst 11.700 euro (geschat op 400 – 800 euro)

Geschiedenis

De veilingcatalogus rept in de inleiding met geen woord over de keuze van de te veilen objecten. Wel wordt nog eens de illustere geschiedenis van het hotel uit de doeken gedaan, inclusief haar fameuze bezoekers, zoals Coco Chanel en de hertog en hertogin van Windsor.

Mooi detail: oprichter César Ritz wilde de illusie wekken dat inrichting van het hotel in de loop der jaren bij elkaar was verzameld, alsof het een meer dan honderd jaar oud huis met een geschiedenis betrof. En die geschiedenis heeft het hotel en haar inventaris in de loop der jaren vanzelf gekregen. Een stukje ervan is vanaf morgen te koop.

De veiling vindt van 17 t/m 21 april 2018 plaats bij Artcurial, 7 Rond-Point des Champs-Élysées in Parijs. Meer informatie is te vinden op www.artcurial.com; blijk hier de catalogus (pdf).

(Alle foto’s bij dit bericht zijn afkomstig uit de veilingcatalogus)

Nawoord

De veiling bracht in 7,3 million euro op. Een ‘wereldrecord’ als het gaat om de verkoop van hotelinboedels, schrijft artdaily.com.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2018

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'