Deze kroonluchter van Giacometti wordt voor het eerst geveild

Lustre avec femme, homme et oiseau wordt binnenkort geveild bij Sotheby’s. De richtprijs loopt in de miljoenen.

Wie aan Alberto Giacometti denkt, denkt meteen aan zijn iconische sculpturen rondom het thema ‘lopende man’. Maar deze Franse kunstenaar maakte voor vrienden ook decoratieve gebruiksvoorwerpen, zoals lampenvoeten, tafels en kroonluchters. Een voorbeeld van de laatste is Lustre avec femme, homme et oiseau (circa 1949). Met behulp van het gietmodel, sinds 1983 in het bezit van Centre Georges Pompidou, maakte Giacometti drie bronzen kroonluchters. Een exemplaar wordt geveild tijdens Sotheby’s London’s Impressionist & Modern Art Evening Sale op 28 februari a.s.

Staande man en lopende vrouw

De viertakkige kroonluchter toont twee figuren die centraal staan ​​in Giacometti’s werk: de staande vrouw en de lopende man. Het stuk dateert uit de periode waarin de kunstenaar enkele van zijn beroemdste sculpturen maakte, waaronder L’Homme au doigt en Femme. Werken uit die periode gaan voor hoge bedragen weg.

Richtprijs

Voor het kunstwerk Pointing Man (1947) werd in mei 2015 maar liefst 141,3 miljoen dollar  neergeteld. En de Buste de Diego, verschenen in een kleine oplage, ging op een veiling in mei 2017 weg voor bijna 11 miljoen dollar. De richtprijs voor de viertalige kroonluchter is 8,5 tot 11 miljoen dollar. Maar dat zomaar eens meer kunnen zijn.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2018

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'