Leerzame crime scènes in poppenhuisformaat

De case: het ontzielde lichaam van Marie Jones, een prostituee, werd ontdekt door haar hospita, mevrouw Shirley Flanagan. Foto: Lorie Shaull (CC BY-SA 4.0)

Zijn deze moordtaferelen in miniatuurformaat het werk van een seriemoordenaar annex poppenhuisliefhebber? Nee, deze ’Nutshell Studies of Unexplained Death’ dateren uit de jaren ’40 en ’50. Ondanks hun respectabele leeftijd worden ze nog altijd gebruikt bij het trainen van rechercheurs in het onderzoek naar bewijsmateriaal. De ‘kijkdozen’ zijn nu te bekijken op de expositie Murder Is Her Hobby in de Renwick Gallery (Washington).

Wie denkt dat deze minatuursecènes een knap staaltje huisvlijt zijn, heeft het mis. De maker ervan is Frances Glessner Lee (1878-1962). Ze maakte pas op late leeftijd carrière, aangezien haar conservatieve vader haar verbood om een studie medicijnen te gaan volgen. Pas na een huwelijk, een echtscheiding en de opvoeding van drie kinderen kon Lee haar langgekoesterde wens in vervulling brengen.

Lee was niet alleen de eerste vrouwelijke ‘police captain’ in de Verenigde Staten, ook wordt ze beschouwd als de ‘moeder van de forensische wetenschap’. Verder heeft ze meegewerkt aan het opzetten van het eerste ‘Department of Legal Medicine’ aan de Harvard University, toen het vakgebied van de forensische geneeskunde nog in de kinderschoenen stond.

Waargebeurde misdaden

Ariel O’Connor is conservator van het Smithsonian American Art Museum en vertelt in een interview over deze ‘kijkdozen’: ‘Lee creëerde deze miniatuurwerelden op basis van feitelijke misdaden en onverklaarde sterfgevallen die zich hadden voorgedaan, en ze gaf ze een plaats in denkbeeldige voorstellingen.’ En dat deed Lee met een ongelooflijk oog voor detail. Alles moest kloppen. Van de ‘bloedspetters’ op de muur tot een gesloten deur waarvan de kieren waren dichtgestopt met kranten. Alle details vormden samen de bewijzen voor een misdaad.

De case: Barbara Barnes, huisvrouw, werd dood aangetroffen door de politie die reageerde op een oproep van de echtgenoot van het slachtoffer, Fred Barnes. Foto: Lorie Shaull (CC BY-SA 4.0)

Geschilderde bloedspetters

Op deze expositie staan alle 19 ’Nutshell Studies of Unexplained Death’. Een ervan was ‘verloren gewaand’, maar werd gevonden in het huis van Lee. Bezoekers kunnen op basis van alle ‘bewijzen’ zelf een misdaad proberen op te lossen. Of ze het bij het rechte eind hebben, zullen ze nooit weten. Omdat dit studiemateriaal nog steeds bij de Baltimore Police Department  in gebruik is, worden de oplossingen niet bekendgemaakt. Probeer ze hier zelf op te lossen.

Rechtvaardigheid

Frances Glessner Lees wilde een boodschap aan toekomstige rechercheurs meegeven. In haar creaties draait het veelal om vrouwen, minderbedeelden en mensen die aan de rand van de maatschappij leven. Het ging Lee om rechtvaardigheid voor iedereen.

Murder Is Her Hobby: Frances Glessner Lee and The Nutshell Studies of Unexplained Death. Tot en met 28 januari 2018 te zien in de Renwick Gallery te Washington.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'