Slaapmasker Masterpieces Never Sleep krijgt prijs

Masterpieces Never Sleep – slaapmaskers geïnspireerd op het ‘Portret van een meisje in het blauw’ van Johannes Cornelisz. Verspronck – is uitgeroepen tot winnaar van de Rijksstudio Award 2017, de internationale designwedstrijd van het Rijksmuseum.

Wat kun je allemaal doen met de ruim 310.000 digitale beelden van kunstwerken die het Rijksmuseum sinds 2012 in Rijksstudio aanbiedt? Afbeeldingen die je gratis en zonder zorgen kunt gebruiken omdat de auteursrechtelijke bescherming ervan afgelopen is.

Natuurlijk, je kunt een mok of een dienblad verfraaien met een meesterwerk. Maar om het creatieve gebruik te stimuleren – en de bekendheid van dit afbeeldingenwalhalla te vergroten – is sinds 2014 de Rijksstudio Award in het leven geroepen. Want de beelden zijn ook te gebruiken in bijvoorbeeld mode, fotografie en video.

Lesha Limonov uit Wit-Rusland ‘knipte’ uit een aantal meesterwerken de vorm van een slaapmasker en printte dit op stof.  Hij won 10.000 euro met zijn winnende ontwerp.

Nummer 2 werd het concept voor de Eden Condoms van Esther Pi & Timo Waag (Spanje) en nummer 3 werden de Plantstudie Hats van Jessie Hall (Engeland).

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017 / Beeld: Rijksmuseum

BENIEUWD NAAR ANDER DESIGNNIEUWS?
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'