De man en zijn tas in Tassenmuseum Hendrikje Amsterdam

Fluwelen speelbeursje geborduurd met zilverdraad, Frankrijk, 18e eeuw

Op de catwalk lopen mannen al jaren met fraai ontworpen tassen rond. Geen exemplaar dat een bepaald doel dient, maar een waarmee je – dat ene seizoen – gezien mag worden. Een modestatement dus. Toch vind je die fashionable mannentas in het straatbeeld nog te weinig terug. De – praktische – rugzak regeert, evenals de laptoptas. Of de (binnen)zakken van broek of jas. Omdat de tas nu een vast onderdeel uitmaakt van de outfit van de (moderne) man, wijdt Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam er een expositie aan: It’s a Men’s World. Niet heel verwonderlijk: de mannentas wordt belicht vanuit het thema Fashion or Functions. 

Tapijttas (Duitsland), ca 1850

Dandy

De expositie is onderverdeeld in verschillende thema’s: de dandy en zijn tas, Amsterdamse mannen van nu en hun tas, belangrijke ontwerpers, bekende mannen met hun tas en mannelijke accessoires.

Reiskoffer, 1920-1930

Geschiedenis

Wie de expositie bezoekt, ontdekt dat de mannentas al eeuwenoud is. Van oudsher droegen mannen een beurs of tas aan hun gordel. Dat veranderde in de 17e eeuw. Mannenkleding werd voorzien van (binnen)zakken om spullen in mee te nemen. Hierdoor was een tas voor mannen, in tegenstelling tot voor vrouwen, niet per se noodzakelijk. In de 19e eeuw werd de langwerpige tas, de zogenaamde dokterstas met leren handgreep en metalen beugel, populair.

Citybag / dokterstas, klein model (Nederland), ca. 1925

Leren aktetas

De leren aktetas won in de 20e eeuw aan terrein, passend bij de zakenman in pak. Vanaf 2000 speelt de mannentas een grotere rol in het modebeeld en werd het dragen van een mannentas heel gewoon. Tegenwoordig is het aanbod groter dan ooit. Nu moet de man nog durven kiezen voor een mooie (mode)tas.

It’s a Men’s World. Tot en met 27 augustus 2017 te zien in het Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, Amsterdam.

Louis Vuitton-tas (Frankrijk), ca. 1950-1960

 

 

 

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017

BENIEUWD NAAR ANDER MODENIEUWS?
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'