Boek We are dandy: deze heren verstaan de kunst van het kleden

Geïnteresseerd in stijl? In de kunst van het kleden? Dan ben je bij het boek We are dandy aan het het juiste adres. 

In 2013 verscheen I am dandy. Daarop is nu een vervolg gekomen: We are dandy. Opnieuw portretteert fotograaf Rose Callahan heren die de kunst van het kleden verstaan. En journalist Nathaniel Adams biedt in lezenswaardige stukken weer de nodige context. Zij presenteren meer dan 60 Aziatische, Amerikaanse, Afrikaanse, Europese en Scandinavische ‘dandy’s’.

Spaghetti

‘Elegance is like spaghetti,’ laat de Milanese Gian Maurizio Fercioni, een van de geportretteerden, door Nathaniel Adams optekenen. ‘Spaghetti pomodore is simple. But if you want to make it with the best ingredients it becomes elegant.’ Niet verwonderlijk dus dat Maurizio Fercioni kiest voor kleding die gemaakt is van ‘de beste materialen’: wol, zijde en katoen. En altijd met een klassieke Italiaanse snit.

‘Blonde and vulgair’

Heel anders is de kledingstijl van art director Aymeric Bergada du Cadet. Die is, zoals Nathaniel Adams het mooi beschrijft, een samensmelting van de jaren ’90 van de 18e eeuw en de jaren ’70 van de 20ste eeuw. ‘I was very into pink for a long time before – when I was chic. Now I am blonde and vulgair.’ Hij heeft niets te veel gezegd.

Teddy boys

Of neem Freddy Foulkes, zoon van schrijver Nicholas Foulkes. Freddy laat zich inspireren door de (klassieke) kledingstijl van zijn vader, maar mixt die met stijlelementen van Teddy boys, skinheads en mods. Hij is zijn kledingstijl nog aan het ontwikkelen. Maar hij heeft overduidelijk het ‘stijl’-gen van zijn – even stijlvolle – vader geërfd.

Polijsten

Het zijn een paar voorbeelden van uiteenlopende stijlen die in We are dandy aan bod komen. Die kledingstijlen zijn niet onderhevig aan mode, maar nauw verbonden met de drager ervan.

Een ding maken de interviews duidelijk: deze manier van kleden ontwikkel je niet van de ene dag op de andere. Langzaam aan vind je een stijl waarin je je prettig voelt, die bij je past – om die stijl daarna te perfectioneren, te polijsten en te vervolmaken. De een gaat daar verder in dan de ander. Neem de Japanse Haruo Suzuki. Hij bepaalt vooraf wat hij een week voor outfits zal dragen – met 3 (!) looks voor op één dag.

Interieurs

Door de interview is We are dandy een fijn leesboek. Maar bovenal is het een fotoboek, om je te laten inspireren door de soms opmerkelijke, soms zeer ingetogen outfits. Het aantal afgebeelde interieurs van de heren is iets minder talrijk dan in I am dandy. Het blijft fascinerend om te zien hoe de interieurs en hun bewoners mooi samenvallen.

Instagram

In de inleiding beschrijft Nathaniel Adams de totstandkoming van We are dandy. Voor de eerste editie maakte fotograaf Rose Callahan een selectie op basis van de namen die ze vooral viavia had doorgekregen. Voor de tweede editie bekeek ze vooral heel veel portretten van goed geklede mannen op Instagram.

En daarbij ging het haar niet om het aantal volgers dat ze hadden, maar om de inhoud van hun kledingkast. Overigens klopten verschillende heren zelf op de deur: ze wilden graag in het boek opgenomen worden. Maar daar waren de samenstellers beducht voor.

Het eindresultaat is een boek vol heren die de kunst van het stijlvol en elegant kleden verstaan. Een boek dat inspireert en – laten we eerlijk zijn – eigenlijk  door alle mannen gelezen zou moeten worden. Al was het maar om de wereld iets stijlvoller te maken.

We are Dandy; The Elegant Gentleman around the World. Rose Callahan (fotografie), Nathaniel Adams (teksten). Uitgeverij Gestalten, € 39,95 

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017

NOG MEER FASHIONNIEUWS OP JE BORD?
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'