De tijd heeft stilgestaan in deze Hilversumse woning (en zij is te koop)

Het blijft fascinerend: woningen waarin de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Neem dit huis uit 1900, onlangs op de markt gekomen. In deze statige villa aan de Graaf Florislaan 26 in Hilversum heeft tot de zomer van 2016 zanglerares Titia Frima (1935-2016) gewoond. 

Titia Frima’s vader, chemicus en jurist Piet Frima, had begin jaren twintig in dezelfde straat de Modelpolitievakschool opgezet, de eerste politieopleiding van Nederland. Titia is met haar zus Menti (1937-2010) altijd in de ‘directeurswoning’ blijven wonen. Hier waakten ze over de nalatenschap van hun vader, waaronder de boekencollectie van de voormalige Modelpolitievakschool.

Levenswerk

Ment Frima ging na haar pensioen in een villa tegenover die van haar zus wonen. Beide zussen, ongetrouwd en kinderloos, hebben er hun levenswerk van gemaakt om de spullen van hun vader een goed onderkomen te geven.

Geen modetrends

Het huis waarin Titia Frima het grootste deel van haar leven heeft gewoond, lijkt vrijwel onveranderd. Modetrends kregen hier geen vat op. De keuken is vrijwel nog precies zoals-ie in 1900 werd opgeleverd. Met één moderne concessie die allang weer verouderd is: de komst van twee tweepitsgaststelletjes in de jaren ’50 of ’60. Mogelijk vervingen die een (groot?) fornuis dat in de schouw kan hebben gestaan.

Vele jaren later zou de eigenaresse nog een moderne concessie doen: ze liet cv aanleggen, want de angst voor het ’s nachts uitgaan van de kolenkachel werd haar te groot. Maar net zoals alle andere schatten uit het verleden bleven de kolenkachels in de villa staan. Alsof er niets veranderd was.

Meer gegevens over deze Hilversumse villa zijn te vinden op Funda.nl.

Update: de villa is inmiddels verkocht.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017 / beeld: Funda.nl

NOG MEER INTERIEURNIEUWS OP JE BORD? MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'