Instagramtip: modecurator Timothy Long

Elegant geklede Italianen in de 16e eeuw

Altijd lastig met modetentoonstellingen: de geëxposeerde kleding is veelal alleen van achter glas of van een afstand te bekijken. Maar op de instagrampagina van modecurator Timothy Long zit de kijker eerste rang.

In 2011 maakte de Amerikaanse modecurator Timothy Long een tentoonstelling over het werk van zijn geliefde couturier Charles James. Het bijzondere eraan: kledingstukken waren tot in detail nagemaakt. Bezoekers van het Chicago History Museum hadden nu de kans om de werken van dichtbij bekijken – en niet vanachter glas. Het geniale van James’ werk zit namelijk in zijn kledingstukken verborgen, aldus Long. Daarom moet je ook de binnenkant kunnen bekijken. Onnodig om te zeggen dat deze modecurator een grote fascinatie heeft voor hoe kledingstukken in elkaar zitten.

Lades in de museumarchieven

Inmiddels is Long alweer vier jaar modecurator bij het Museum of London. Op instagram, maar ook op facebook en twitter maakt hij zijn volgers deelgenoot van zijn vondsten in de archieven van het museum. Dat kunnen foto’s en filmpjes zijn van hoe een kledingstuk in elkaar zit, maar ook opent hij lades in de museumarchieven en laat hij verrassende zaken zien. Van fraaie geborduurde handtassen, mannenonderbroeken in alle soorten tot de smalste damesschoen die je je kunt voorstellen.

Met een mobieltje gemaakt

Ook hier zit de kijker eerste rang: van heel dichtbij toont Long de museumstukken. Hij gebruikt voor de filmpjes een mobiele telefoon, geen fancy camera. Dat het beeld soms wat schokkerig is, maakt het juist authentiek. Want waar het Long om gaat is de kijker diezelfde aha-ervaring te laten beleven als toen hijzelf iets ontdekte in de museumarchieven.

Papieren kaartjes

Timothy Long licht zijn vondsten niet mondeling toe: hij kiest voor witte papieren kaartjes waarop een toelichting staat. Vaak met een dosis humor. En met oog voor details, zoals die alleen een modecurator kunnen opvallen.

Deze modecurator bevindt zich in het Museum of London als in een snoepwinkel. En dat plezier spat ervan af.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017

NOG MEER FASHIONNIEUWS OP JE BORD? MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

 

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'