Beaujolais Nouveau als life changing moment

bojo-banniere-web-2

Op 17 november, de derde donderdag van november, is het weer zover: de flessen Beaujolais Nouveau 2016 mogen officieel open – en verkocht worden. Wij zijn fan van de wijnen uit de Beaujolais-streek.  En er zijn meer liefhebbers. Voor wijnjournalist Esmee Langereis was de Beaujolais Nouveau – de Bojo – zeven jaar geleden een life changing moment. Hoog tijd voor een Q&A.

Wat maakt de wijnen uit de Beaujolais zo fijn?

‘De ideale Bojo is lichtvoetig rood met diepgang, fruitig tot en met, vrolijk en filosofisch tegelijk. Een geraffineerde dorstlesser, soms met een klein tinteltje voor extra pret. Niet zwaar op de hand, maar energiek en meeslepend. Kijk, er zijn goede en slechte producenten, zoals in iedere wijnstreek.’

Sinds wanneer hef jij het glas op de Beaujolais-wijnstreek?

‘Ik kreeg eind 2009 nietsvermoedend een glaasje ingeschonken op een verjaardag. Na de eerste slok verscheen een maniakale grijns op mijn gezicht. Bij de tweede slok stopten mijn ogen met knipperen en na de derde voelde ik bij ieder glas dat aan iemand anders werd uitgeschonken een klein steekje in mijn hart. Ik was verliefd. Op een Beaujolais, bleek. Een Nouveau nog wel! Ik overdrijf niet als ik zeg dat het voor mij een life changing moment was.’

De meeste mensen kennen deze wijnstreek alleen van haar Beaujolais Primeur?

‘De Nouveau, in Nederland beter bekend als Primeur, is piepjonge wijn die amper twee maanden na de oogst op de markt wordt gebracht. Als feestelijk voorproefje van de lokale oogst en om cash flow voor de boer te genereren.’

‘Vanaf de jaren vijftig groeide dit uit tot één grote internationale marketingstunt. Wijn van “schenk het in liters en geef er een groot feest bij, dan proeft niemand meer hoe smerig het is”. Uiteindelijk ging Bojo aan zijn eigen succes ten onder. Maar er is dus ook goeie Primeur! Je moet alleen weten van wie.’

Op dit moment vindt een ‘herwaardering’ plaats. Waar is die aan te danken?

‘Het begint nu ook bij het grote publiek weer langzaam door te dringen, maar Beaujolais kent al sinds de jaren tachtig een groeiend aantal hard-core fans. Daarbij zitten opvallend veel wijnmakers en liefhebbers van de vin naturel-beweging.’

‘De meesten van ons raakten op dezelfde manier betoverd: we proefden een wijn van de “Gang of four”: vignerons Marcel Lapierre, Jean-Paul Thévenet, Jean Foillard en Guy Breton. Vier jeugdvrienden uit het dorpje Villié-Morgon die begin jaren tachtig commerciële Nouveau de rug toekeerden en weer Beaujolais gingen maken zoals hun ouders dat gedaan hadden: lichtrood van kleur, laag in alcohol, met een uitgesproken parfum en tintelende zuren. Omdat ze rücksichtsloos zonder suiker, fabrieksgist en sulfiet gingen werken, wordt de Bende wel gezien als de grondleggers van de Franse vin naturel.’

Wat voor ontwikkelingen en uitdagingen kent deze wijnstreek?

‘Beaujolais heeft zijn tweederangs status inmiddels wel achter zich gelaten. Dat er fantastische, complexe wijnen vandaan kunnen komen, is in eerste instantie door The Gang bewezen. Nu zijn alle ogen gericht op hun kinderen en andere volgelingen.’

Tot slot: welke Beaujolais Nouveau moeten we op 17 november gaan proeven?

‘Zo veel mogelijk 🙂 Let wel: echt goede Nouveau is niet per se goedkoop. Wees kritisch waar je gaat proeven of kopen. Kies een kwaliteitswijnbar, geen toeristencafé. Ga niet naar de Dirk, maar naar een goede wijnwinkel. En wees voorbereid op een life changing moment.’

Bonus: de Bojo-tips van Esmee

‘Die eerste liefde in 2009 was de Nouveau van Marcel Lapierre, de aanvoerder van de zogenaamde Gang of Four,’ zegt Esmee Langereis. Maar kent nog veel meer topproducenten. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij wijnvriend.nl, desmaakimporteur.nl en okhuysen.nl. Daar komen ze:

 • Marcel Lapierre
 • Jean-Paul Thévenet
 • Charly Thévenet
 • Jean Foillard
 • Guy Breton
 • Yvon Métras
 • Château Cambon
 • David-Beaupère
 • Jean-Claude Lapalu
 • Julien Sunier
 • Karim Vionnet
 • Louis-Claude Desvignes
 • Yann Bertrand
 • Rémi Dufaitre
 • Julie Balagny
 • Mee Godard
 • Jean-Louis Dutraive
 • Paul-Henri Thillardon
 • Lilian Bauchet
 • Pierre Cotton
 • Christophe Pacalet

 

© Tekst: Monsieur Plusfours 2016

NOG MEER CULINAIRE TIPS? MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

gamay

In de Beaujolais wordt al het rood van de Gamay-druif gemaakt. Foto: Viking59

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'